n onze moderne tijd wat er veel van mensen verwacht, je moet alles tegelijk kunnen, er goed uitzien, fit zijn, noem maar op. Anders gezegd, de maatschappij van tegenwoordig stelt hoge eisen aan de mens. Aan de andere kant is er ook steeds meer individualiteit, het lijkt wel ieder voor zich te zijn in deze tijd. Daarnaast moet alle snel, wordt het steeds drukker en leven we met steeds meer mensen om ons heen. Het verkeer raast maar door, auto’s rijden door rood om toch maar op tijd op die belangrijke afspraak te komen, er ontstaat stress.

Faalangst en burn-out

Een en ander heeft natuurlijk gevolgen voor het welzijn van de mens. Steeds meer mensen in onze huidige maatschappij krijgen last van depressies, angsten en voelen zich onzeker. Doe ik het wel goed, haal ik die deadline wel, wat zullen ze wel van me vinden als ik dit of dat niet doe. Faalangst komt om de hoek kijken, mensen gaan dan dingen maar niet doen zodat ze niet kunnen falen. Je ziet dat ook in de communicatie tussen mensen onderling. Veel mensen houden niet van confrontaties, ontwijken het probleem liever, want dan kan de ander ook niet kwaad op ze worden. Onzin natuurlijk, dat hoort gewoon bij het leven, we moeten immers allemaal fouten te maken om te kunnen groeien. In die zin zorgt faalangst eigenlijk alleen maar voor stagnatie.
Ook hebben veel mensen last van een burn-out omdat ze overwerkt raken, meer moeten kunnen dan ze eigenlijk aankunnen, of werk moeten verrichten wat ze eigenlijk niet leuk vinden. Ook eigenlijk een ziekte van onze moderne maatschappij.

Onzeker over het lichaam

Er zijn ook een groot aantal mensen dat onzeker is over hun lichaam, terwijl toch eigenlijk iedere creatie perfect is zoals die is, zou je zeggen. De een vind zijn neus te groot, de ander wil grotere lippen. Veel mensen vinden zich te dik, andere juist weer te dun. Het is nooit goed, zeg maar. Aan de ene kant is dat iets van alle tijden, maar het lijkt of die onzekerheid in de loop der jaren steeds erger is geworden. Denken we gewoon teveel na en leven we te weinig in het nu? Wie weet, maar feit blijft dat er erg veel mensen zijn die zichzelf niet goed vinden zoals ze zijn, maar altijd iets willen veranderen aan zichzelf.