Een van de allernieuwste vakgebieden is dat van de zogenaamde communicatiecoach. Dit beroep is niet voor niets ontstaan. Communicatie coaching is namelijk heel nuttig in een bedrijf dat helemaal is aangepast aan de hedendaagse manieren van communiceren. Waarom zou u als bedrijf zijnde zo’n coach moeten inhuren en hoe vindt u er een? Antwoorden op deze vragen vindt u hier.

Waarom communicatie coaching?

Binnen een bedrijf vinden vele verschillende vormen van communicatie plaats. Ten eerste intern, onder de medewerkers en van de baas en de managers uit richting de ondergeschikten. Ten tweede extern, via alle informatie die naar buiten gebracht wordt. Bij beiden kan miscommunicatie een bedrijf fataal worden. Interne onrust kan zorgen voor ongemotiveerd personeel, met een hoog ziekteverzuim en weinig productiviteit tot gevolg. Dit kost u als bedrijf waarschijnlijk meer dan u in eerste instantie zou denken. Bij de tweede verliest u klanten en aanzien, iets dat slecht is voor de reputatie van uw bedrijf en u op wat meer directe wijze geld kan kosten, doordat de inkomsten omlaag gaan. Miscommunicatie door het hele bedrijf kunt u voorkomen door het inhuren van een communicatiecoach.

Hoe vindt u een communicatiecoach?

Ziet u de voordelen van communicatie coaching en bent u zich aan het bedenken hoe u aan een coach zou kunnen komen? In principe heeft u drie keuzes:

  • U huurt een extern/onafhankelijk persoon in
  • U neemt iemand in loondienst die is opgeleid in communicatie coaching
  • U laat een van uw medewerkers omscholen tot communicatiecoach

Op alle gebieden zijn er vele mogelijkheden en elke optie heeft voor- en nadelen, dus de keuze is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Denk bij voor- en nadelen bijvoorbeeld aan het gemak waarmee u iemand al dan niet kan ontheven uit deze functie, het gemak waarmee mensen zich blootstellen aan de coach, hoe serieus de medewerkers deze persoon zullen nemen, vanuit welk perspectief deze tegen het bedrijf aankijkt, hoe betrokken hij/zij is bij het bedrijf en de kosten die u hier als bedrijf voor moet maken.